Парламентът прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет за 2018 г. със 126

...
Парламентът прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет за 2018 г. със 126
Коментари Харесай

Със 126 гласа "за" Бюджет 2018 г. мина на първо четене в парламента

Парламентът прие на първо четене   законопроекта за държавния бюджет за 2018 г. със 126 гласа " за ", 96 " срещу " и 1 въздържал се. В поддръжка гласоподаваха от  ГЕРБ , " Обединени патриоти " и " Воля ", против бяха от " Българска социалистическа партия за България " и ДПС и един народен представител от левицата се въздържа.

Проектът на държавен бюджет за идната година предвижда дефицит от 623,5 млн. лв.. Според Министерство на финансите през 2017 година българската стопанска система се чака да означи действителен напредък от 4%, движена от вътрешното търсене и най-много от частното ползване.
 
За 2018 година се прогнозира Брутният вътрешен артикул (БВП) да е в размер на 105 609 млн. лева, а икономическият растеж едва да се забави до 3,9%. Догодина равнището на безработица се чака да се намали до 6,2%. Предвижда се инфлацията в края на идната година да доближи 1,6%.

В изявлението си пред депутатите министърът на финансите Владислав Горанов подчерта, че това е бюджет на изглаждане на неравенствата. Според водача на БСП Корнелия Нинова обаче това е бюджет на застоя.

От  " Българска социалистическа партия за България "  определиха плана като бюджет на положителните пожелания от една страна и на суровата действителност от друга. " Няма по какъв начин да подкрепим този бюджет и бъдете сигурни, че ще има избор и на съмнение ", заяви Таско Ерменков от левицата в негативен избор.

Ерджан Ебатин от ДПС каза, че е дал своя вот срещу, защото политическото обръщение на този бюджет е на разделяне в обществото, на залагане на среда, в която корупцията и щуробаджанащината се развиват и разцъфтяват.

През идната година държавното управление обмисля да изтегли нов заем до 1 милиарда лева запокриване на остарели отговорности. Управляващите не плануват промени в данъчната политика, само че се увеличава акцизът на цигарите.

Освен това от идната година минималната работна заплата става 510 лв.. Във финансовия проект на страната са заложени 55 млн. лв. повече за заплати за служителите на реда, синдикатите в бранша упорстват за съвсем двойно повече пари като нарастване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР